Πρωινά και απογευματινά ραντεβού κλείνονται μέσω του 1535: Κωδικός Ιατρείου 00169

Γενικές Γνώσεις Για Επαγγελματίες Υγείας

Δεν ελέγχουμε τα παιδιά πριν την ηλικία των 2 χρόνων

Καλύτερος χρόνος ελέγχου, όταν ο ένας εκ των γονέων έχει «οικογενή υπερχοληστερολαιμία» είναι η ηλικία των 4 χρόνων. Όταν έχουν και οι δύο γονείς, η ηλικία των 2 χρόνων και μετά. 

Ο έλεγχος δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια λοιμώξεων, ακόμη και ήπιων απύρετων λοιμώξεων ή στις 10-14 μέρες που ακολουθούν και στο μήνα που ακολουθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, χειρουργική επέμβαση ή κάκωση π.χ. κάταγμα.

Σε περίπτωση νόσησης από Covid-19 ο έλεγχος είναι καλύτερα να γίνεται μετά από 2 μήνες

Στο παιδί με θετικό οικογενειακό ιστορικό υπερχοληστερολαιμίας ή και πρώιμης καρδιαγγειακής νόσου, στο οποίο θα διαπιστωθούν αυξημένα επίπεδα ολικής- ή και nonHDL–χοληστερόλης, ο έλεγχος πρέπει να επιβεβαιώνεται με πλήρες λιπιδόγραμμα που περιλαμβάνει: ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, LDL-χοληστερόλη, HDL-χοληστερόλη, απολιποπρωτεΐνες Α1 & Β και λιποπρωτεΐνη (a), Lp(a).

Επιπλέον, σε όλα τα παιδιά που θα διαπιστωθεί δυσλιπιδαιμία πρέπει, ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό, να αξιολογούνται η νεφρική, ηπατική και θυρεοειδική λειτουργία (TSH). Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά πρέπει να ελέγχονται και για υπερινσουλιναιμία και λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Ποτέ δεν κάνουμε στερητικές δίαιτες στα παιδιά. Προσοχή στα παιδιά με χαμηλό βάρος σώματος, όπου η αλλαγή σε γάλα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να αφαιρέσει πολλές θερμίδες και να έχουμε περαιτέρω μείωση του βάρους. Η μεγάλη μείωση του βάρους, όπως συμβαίνει και στα άτομα με νευρογενή ανορεξία, μπορεί να επιδεινώσει την υπερχοληστερολαιμία.

Τα παιδιά με σοβαρή δυσλιπιδαιμία ή με παχυσαρκία, απαιτούν εξατομικευμένο διαιτολόγιο και παρακολούθηση από διαιτολόγο. 

Η απόφαση για έναρξη φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να λαμβάνεται στα ειδικά ιατρεία.